Love of My Life

Love of My Life
My Princesses and Princes

Friday, April 22, 2011

Daging Masak Lada Hitam ..my style lah pulak..

Asalamualikum.....nak story pasal masak masak pulak hari ni...saya ni kalau masak cincai je..ikut apa yg teringat kat kepala..apa yg mak / kakak2 saya ajar..tapi walaucemana pun flavour nya mestilah puaskan hati saya dulu...haa cerewet pulak eh... mestilaa ..makan mesti nak sedap, biar puashati..Paling seronok bila En Hubby dan anak anak makan sampai licin..x sempat nak simpan for next eating session..Salah satu our favorite is black pepper beef tu laa.. boleh consider as lauk malas ..sebab tak susah nak buat dan maaanyak senang ..ikut cara saya lah..mmg x ciplak dari mana mana..ikut memori kat kepala je.. he he he..I share the recipe here ..so that Cik Hannah/ Cik Heidi boleh gunakan in the future ..kalaulaaa mereka nak masak macam mama diorang masak....hmmm ;-)

300 gm Daging Batang Pinang( daging yg lembut pun ok)
3 ulas bawang putih
1 sudu besar lada hitam
4 sudu besar kicap lemak manis
(tumbuk lada hitam & bawang putih , campur kan kicap , gaul kan pada daging dan perap at least 30 minit)

  • 1/4 cawan minyak masak
  • 2 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 1/2 inch halia muda(hiris nipis)
  • 1/2 kiub ayam Knoor
  • 2 sudu makan sos tiram
  • sedikit air asam jawa
  • 1 cawan air
  • I biji bawang besar ( hiris kasar)
  • 2 biji cili merah /1 biji capsicum pepper ( potong dadu / memanjang)
  1. Panaskan kuali, masukkan minyak dan tumis bawang merah & bawang putih yg di tumbuk halus.
  2. Masukkan daging, halia, kiub ayam, air asam dan air.Masak hingga air hampir kering kemudian masukkan sos tiram . Tak perlu garam sbb dah guna kicap..tapi kalau suka masin tambah laa ye..dan kalau suka flavour manis boleh juga tambah sesudu gula.
  3. Akhir sekali masukkan bawang besar dan cili merah / capsicum, kacau sekejap je then angkat.
  4. Hidang kan ikut suka cita rasa masing masing...
 fuhh penat jugak eh...nak taip resepi ni...

No comments:

Post a Comment