300 gm Daging Batang Pinang( daging yg lembut pun ok)
3 ulas bawang putih
1 sudu besar lada hitam
4 sudu besar kicap lemak manis
(tumbuk lada hitam & bawang putih , campur kan kicap , gaul kan pada daging dan perap at least 30 minit)
- 1/4 cawan minyak masak
- 2 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 1 1/2 inch halia muda(hiris nipis)
- 1/2 kiub ayam Knoor
- 2 sudu makan sos tiram
- sedikit air asam jawa
- 1 cawan air
- I biji bawang besar ( hiris kasar)
- 2 biji cili merah /1 biji capsicum pepper ( potong dadu / memanjang)
- Panaskan kuali, masukkan minyak dan tumis bawang merah & bawang putih yg di tumbuk halus.
- Masukkan daging, halia, kiub ayam, air asam dan air.Masak hingga air hampir kering kemudian masukkan sos tiram . Tak perlu garam sbb dah guna kicap..tapi kalau suka masin tambah laa ye..dan kalau suka flavour manis boleh juga tambah sesudu gula.
- Akhir sekali masukkan bawang besar dan cili merah / capsicum, kacau sekejap je then angkat.
- Hidang kan ikut suka cita rasa masing masing...
No comments:
Post a Comment